Kunstig søtning og mimring;)

Juhu! Idag er jeg trøtt som en sokk! Hadde tre-timers hjemmeeksamen idag (en eksamen jeg strengt tatt ikke hadde trengt å ta men som jeg bestemte meg for å ta opp igjen fordi jeg er litt pirkete på karakterene nå på slutten av bachelor studiet :) ) Håper det gikk bra! Deretter dro jeg på jobb,.og nå skal jeg hjem og ta det heeelt med ro.

Her om dagen bladde jeg litt i arkivet på den gamle bloggen min og kom over mye festlig! Jeg har skrevet(med et par lange opphold innimellom)-blogg i over 2 år nå, og i løpet av denne perioden har jeg fått en del positive kommentaren fra lesere, men også et par spesielle, interessante og til og med provoserende kommentarer.

De kommentarene som skiller seg mest ut er altså fra den gamle bloggen min (kinebergsaa.blogg.no) og her er et lite utdrag. Noen av disse fikk meg faktisk til å le høyt her jeg sitter! Derfor vil jeg dele dem med dere;)

 

 Her har vi f.eks en som både er mot kunstig søtning og samtidig for sprøytemidler på maten:

-"En sak som jeg gjerne vil ta opp med deg siden du skriver en sånn ernäringsblogg og liksom er litt ekspert på det... Kan du ikke vvere så snill å fortelle folk at kjemisk sötningsmiddel er livsfarlig og burde forbys. Slutt å drikke Cola Light, Pepsi Max og det faenskapet der. Drikk heller vanlig sukkerbrus og få ett par ekstra kilo på rumpeballene. det er MYE sunnere!

Dessuten håper jeg du vil jobbe intenst for å få fjärna all ökologisk mat fra butikkhyllene. Det som ikke naturlig smaker dritt av den greia der er jo i stedet fullt av mark og åmer... Nei for sattan, gi oss spröytemidler til vi dör i stedet!!"

 

 ....hva sier man til slikt da?? ;)

 

I 2010 skrev jeg et innlegg om kunstig søtning,og dette er jo noe som både har mange motstandere og tilhengere. Jeg var,og er fortsatt.mostander av kunstige tilsetningsstoffer i mat og spesielt kunstig søtning. Jeg tygger tyggis innimellom,men det stopper der. Stevia og andre harmløse søtningsstoffer er gull verdt og burde vært tillatt på markedet for lenge siden! Uanset,mange engasjerte seg i denne heftige aspartam-diskusjonen, særlig en "ernæringsspesialist" som mente at jeg var som ernæringsstudent var både feillært og trangsynt :

 "....for å svare på spørsmålet ditt, så ja - selvfølgelig finnes det potensielt skadelige produkter i de norske matvarehyllene, men å sammenligne aspartam med transfettsyrer? Søte deg, har du gjort leksene dine? Jeg har ALDRI påstått at det norske matvaremarkedet er blottet for potensielt skadelige matvarer, men det jeg reagerer på er ditt forsøk på å svartmale aspartam .Jeg er i ferd med å fullføre min egen bachelorgrad i ernæring, og tror du ikke vi også har hatt trangsynte forelesere som har påstått at aspartam er skadelig? Jo, det har vi. Men tror vi på det? Nei, fordi vi forholder oss til forskningsbasert kunnskap. Gjennom studiet har jeg tilegnet meg så mye kompetanse at jeg kan skille mellom pseudovitenskap og ekte vitenskap. Kan du?" 

 og videre....

 "DU tror ikke at det skader å være litt skeptisk ettersom de lærde strides om dette (det du har gitt uttrykk for nå er litt mer enn skepsis). Jeg vil ikke se den filmen du nevnte, jeg ba om referanse til en rapport som viser at aspartam er potensielt skadelig for mennesker?
Problemet ditt er at den ikke finnes ? og med det tror jeg at jeg avslutter denne diskusjonen.

Gud så deilig det føles :-)" - Anonym

 

 ...men neida, diskusjonen ble ikke avsluttet der! Påstandene til denne ernæringsstudenten fikk flere reaksjoner, både saklige og mindre saklige ;) :

"Yes da.. *himlemedøynene* Hei Kine; -Blir du med på å danne en klubb hvis formål er å skrike "I told you so!!!" den dagen resten av verden skjønner at vi hadde rett hele tiden ang aspartam og co? Lett at jeg skal gjøre det ihvertfall! ;D Og til Anonym over her, kan ikke du sende meg et brev når du får kreft/migrene/ADHD-diagnosen pga feil mat og drikke så kan vi snakkes?"

 og..

 "ANONYM, vet du hva, hold kjeft og bruk google. Finn antall kilder som sier at aspartam er bra for deg. Finn ut hvem som eier de sidene. Riktig, bransjen selv. Finn sider som sier at aspartam er FARLIG, enten LITT farlig eller KJEMPEFARLIG. Hvem eier de sidene? Alle slags bransjer. Unntatt de som lager, bruker eller selger stoffet selv.
Styr unna alt av blandingsstoffer som Natreen også, det er samme skiten. Faktisk mener man at blandingen av flere ulike stoffer sammen, er enda verre. Godt vi er flere som ikke er så "hjernedøde" at vi ikke bryr oss om hva vi stapper i i oss."

 

 ...aspartam-diskusjonen ble avsluttet av Dr.Z som ikke har studert ernæring,men som likevel hadde mye fornuftig på hjertet og som fikk det frem på en saklig måte:

 

 "Det er forsåvidt riktig dette med at livet skal nytes :) Men nytelse er jo på et individuelt nivå... noen liker f.eks. å rulle seg en joint, ta seg en morgensdram, mens andre foretrekker en hule hvor de kan drikke smeltet vann fra Himalayas...

Lightprodukter blir aldri løsningen på noe som helst. Men at de for enkelte kan være bedre enn original produktet, stemmer nok. Om man absolutt må "nyte" sine daglige doser cola, er vel ikke akkurat problemet at det inneholder aspartam ;)

For de fleste med avhengigheter, er det ofte ikke så effektivt å fokusere på hva man skal kutte ut og erstatte det med lettere varianter, men derimot å fokusere på at man får i seg alt det kroppen trenger. Det vanskelige med avhengigheter er ikke alltid den kjemiske reaksjonen, men heller det å faktisk forandre sitt "belief-system".

Frøken_know_it_all_med_potensiell_bachelor_i_ernæring har flere gode argumenter, men bør kanskje være klar over at det finnes flere der ute med dr.grader som er rimelig skeptiske til bruken av aspartam ? Blandt andre forskere fra MIT...

Mitt poeng her er ikke at aspartam = gift.

Men heller det at man skal ha en dråpe ydmykhet overfor ting man ikke helt har innsikt i. Innovasjon og fremskitt i forskning bygger ikke på å godta tingene som de er fordi det ikke foreligger forskning som beviser det motsatte. Det bygger på å stille kritiske spørsmål !

Det at lærere ved de ulike skolene tenker ulikt viser bare at det er ulike teorier der ute. Ikke at den ene har rett fordi den tilhører "riktig" skole.

For de fleste er det sikkert like "giftig" å kjøre med åpent vindu i rushtrafikken :) Poenget til kritikerene av aspartam er vel heller at "når man har et valg, hvorfor ikke velge noe universelt og naturlig ?"

Konsekvensene av røyking ble holdt skjult i ca. 30 år, fordi man ikke kunne bevise noe 100%. I dag har man teknologi og kunnskap som ikke levner noe tvil om skadene det medfører.

Likevel; vi har kanskje innsikt i ca. 1% av kroppens funksjonelle systemer. For en liten innblikk i dette anbefaler jeg å sjekke siden til Davis Bolinsky www.xvivo.net , og se gjerne hans TED presentasjon :

http://www.ted.com/talks/david_bolinsky_animates_a_cell.html

Men til slutt, litt kort om aspartam. Det handler essensielt om kjemiske reaksjoner.

Aspartam består av 2 aminosyrer + methyl. aminoene blir enkelt brutt ned av kroppen. Methyl blir også brutt ned, men blir i prosessen omgjort til formaldehyd og maursyre (formic acid) - det er disse som er giftstoffene som i relativt større mengder kan gjøre skade. Spesielt gjelder dette på cellulært nivå (mitokondrier) og for mennesker som er spesielt følsomme for disse stoffene + phenylalanine (hvilket faktisk er en del).

Da er det bare å google ;)

"Trust none of what you hear, less of what you see..."

Dr.Z "


Det er vel slikt man må tåle som blogger, å få litt underlige spørsmål,skape litt diskusjon blandt leserne og få litt kritikk for egne synspunkter innimellom. Det gjør det vel egentlig bare mer spennende å blogge!

Har du fått festlige kommentarer på din blogg?

 

 

 

14 kommentarer

jeg spiser mengder kunstig søtning hver bidigedag O:)

Ida

09.feb.2012 kl.21:57

Folk mener så mye uten å vite, syns nå jeg! Meg selv inkludert altså, men jeg prøver alltid å finne gode kilder som bekrefter det jeg sier. Selv skrev jeg en kritisk kommentar til en ernæringsstudent med en ernæringsblogg som skrev varmt og lettbrus eller noe lignende, i hvert fall noe med aspartam osv. i. Man blir jo tillegnet tyngde på det emnet man studerer/skriver om, og da har man et stort ansvar.

Selv fikk jeg en kommentar om at fysj og æsj, hvem vil ha hønsemens i maten sin??? og videre i den duren, da jeg blogget en oppskrift på lavkarbobrød med egg i. Jeg skriver jo ikke vegetar- eller veganblogg, så da ba jeg om at jeg helst ikke ville ha sånne kommentarer :-)

Ragnhild

10.feb.2012 kl.06:36

Så spennende diskusjon!! Jeg er veldig veldig i mot kunstig søtningsstoff. Hvor farlig eller ufarlig det er kan jo diskuteres (selv om jeg tror det er ER farlig!), men uansett er det ikke ekte mat, og jeg kan ikke tro at det gjør kroppen noe godt! Og uansett, hva skal man med det? Finnes jo såå mange gode naturlige søtninger, som både smaker godt og som ikke skader oss :)

Ha en fin fredag :) Snart helg :D

Kine-getjuicing

10.feb.2012 kl.11:13

Ida: Hønsemens av alle ting...det var vel en litt unødvendig kommentar ja :s

Ragnhild: Enig,JA til naturlig mat og søtning. Det er jo heller ikke forsket så mye på kombinasjonen av ulike søtningsstoffer, og mange får jo i seg flere ulike varianter hver dag.Det er sjelden et produkt kun inneholder en type søtningsstoff...

Det må være lov å være kritisk til ting vi spiser som ikke er naturlig,selv om vi ikke kan bestemme hva andre skal gjøre :) Tror det er meningen vi skal mate kroppen med det naturen har gitt oss og ikke noe som er kunstig fremstilt..

Takk!Ha en fin fredag du også ;)

Eirin

10.feb.2012 kl.12:49

Hehe, morsomt! God helg :)

Eirin

10.feb.2012 kl.12:52

Er det forressten Atlantis du holder til på enda? Mener å huske at du nevnte det en gang, men mulig jeg tar feil og..hehe :)

Kine - Get juicing

10.feb.2012 kl.18:07

Eirin: Bjørknes høyskole:) jeg starta på Atlantis men bytta etterhvert...

Marianne

10.feb.2012 kl.21:16

Hehe, friske debatter det er helt sikkert :-)

Tror at ikke den -ene- suketten om dagen gjør stor skade, eller litt tyggis eller en lettbrus -en gang iblant-,men det som er utvilsomt, er at kunstig søtning er en syre-versting, og overskudd av syre, på sikt, med lettbrus-kjøret og lettprodukter over alt, over tid, skaper ubalanser, som igjen gir seg utslag i kroppen i form av ulike sykdomstilstander; kroppen prøver alltid å oppretteholde balansen, men slike stoffer slår ut bufferen.

Kunstig fremstilte ting oppfatter også kroppen som fremmed-elementer og ikke bio-gjenkjennelig, og det tror jeg iallefall i k k e er bra for oss.

Og hvorfor i det hele tatt bruke det når det finnes så mange sunne alternativer... money talks..

Kan jeg spørre om du vil anbefale Atlantis ? Har de en ok fokus-retning ?

God helg :-)

Eirin

10.feb.2012 kl.21:44

Ah, okei! :) Hva gjorde at du byttet?

Kine-getjuicing

11.feb.2012 kl.12:03

Marianne: Det er også et godt poeng :) Jeg skjønner heller ikke hvorfor man skal velge det mest kunstige når man i mange tilfeller kunne valgt naturlig..

Eirin: På Atlantis har man en 30-studiepoengs eksamen per semester, som ble for mye for meg når det gjaldt kjemidelen. Men så kom jeg over Bjørknes som deler pensumet opp i moduler slik at man tar 3 mindre eksamener per semester.Fungerte mye bedre for meg som både er litt skippertaks person og som hadde altfor liten interesse for kjemi/biokjemi delen av studiet. På Atlantis ga jeg litt opp underveis,på en måte,mens på Bjørknes ble det plutselig mye lettere å være nettstudent :)

Kine-getjuicing

11.feb.2012 kl.12:07

Marianne: Glemte å svare ang.Atlantis.. du kan se svaret mitt til Eirin ovenfor. Ellers er det jo en statlig skole som følger offentlige kostråd, og der er det litt som skurrer for min del. Har litt problemer med å "svelge" en del av pensumet siden jeg bla.ikke er så glad i å anbefale så mye karbohydrater. (og margarin!!!)

Men utenom det er det en super skole hvis du vet at du virkelig vil gå inn for å pugge masse og har interesse for faget :)

Eirin

11.feb.2012 kl.12:47

Ah, jeg forstår hva du mener. Er selv nettstudent ved Atlantis, og stusset litt over at det bare var èn eksamen pr. semester. Til nå har jeg synes at det er en fin ting, men så får vi se da til våren om jeg har samme mening da ;) Men er det mindre kjemi/biokjemi på Bjørknes altså?

Kine - Get juicing

11.feb.2012 kl.14:58

Eirin: Aha,hvor langt er du kommet i studiet da? Det er ikke mindre kjemi nei, men det var lettere å komme seg gjennom for min del når jeg kunne konsentrere meg om litt og litt isteden for hele kjemien på en gang :)

Eirin

11.feb.2012 kl.19:36

Ja, ser den! :)

Jeg startet opp i høst, men tar studiet på deltid 50%. Med andre ord er jeg ferdig med ett semester til våren :)

Skriv en ny kommentar

Kine - Get juicing

Kine - Get juicing

25, Oslo

Hei! Denne bloggen startet jeg fordi jeg ville skrive ned tankene og meningene mine rundt ernæring og helse samtidig som jeg ville inspirere andre til en sunnere livsstil. Jeg vet at det jeg spiser og drikker ikke passer for alle fordi vi alle har ulike behov, men hvis jeg kan gi noen et dytt i riktig retning og kanskje inspirere deg til å lytte mer til kroppen din,så er det mer enn nok for meg. Selv lager jeg deilig juice med Phillips juicer,velger som oftest økologisk,elsker å danse for å holde meg i aktivitet,lager helst mitt eget godteri og har troen på både rawfood(på grunn av den høye næringsverdien),lavkarbo(på grunn av det stabile blodsukkeret og metthetsfølelsen som følger med en slik livsstil)og ayurvedisk kosthold(på grunn av at kroppene våre uten tvil har ulike behov) Men jeg følger ingen diett slavisk og er glad i 80/20 regelen. Stikkordet er balanse, og jeg eksprimenterer innenfor ulike retninger for å finne ut hva som passer best for min kropp. Mat er så mye mer enn noe som bare skal gi deg energi i en travel hverdag.Derfor er det lov å være litt kresen(eller sær,som sikkert mange vil kalle meg)-så lenge man ikke glemmer å kose seg med maten og NYTE :))

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits